Barcodestickers

Je hebt allerlei soorten barcodes, ook wel streepjescodes genoemd. Je hebt barcodes die alleen uit cijfers bestaan. Andere bevatten ook letters of leestekens. Een code die veel gebruikt wordt is de EAN-code. EAN staat voor European Article Number. Deze code wordt ook wel Europese artikelnummering genoemd. De EAN-code wordt onder andere in de retailbranche gebruikt.

barcodestickers

Verschillende EAN-codes

Barcodes maken het werk gemakkelijker. Kassamedewerkers hoeven niet van elk product de prijs te weten. Bovendien kun je je voorraadsysteem koppelen aan het kassasysteem. Op die manier wordt meteen bijgehouden welke producten bijna op zijn. Meestal wordt EAN13 gebruikt. Je hebt ook nog EAN8 en EAN18. De EAN8 is korter en wordt gebruikt in plaats van EAN13. Op kleinere producten, zoals bijvoorbeeld een pakje kauwgom, passen de langere codes niet. Vandaar dat daar een kortere code voor is ontwikkeld. De EAN18 codes worden gebruikt in de energiesector. Iedere aansluiting krijgt zijn eigen code. Op die manier kunnen netbeheerders en energieleveranciers met elkaar kunnen communiceren.

Andere barcodes

Behalve de EAN-codes heb je ook nog:

  • ISBN;
  • GTIN;
  • Code 39;
  • QR-codes.

ISBN-codes worden voor boeken gebruikt. De afkorting staat voor Internationaal Standaard Boeknummer. GTIN staat voor Global Trade Item Number. Deze code wordt in meerdere sectoren gebruikt. In de gezondheiddszorg wordt de code onder andere gebruikt om medische hulpmiddelen te coderen. Zo kan bijvoorbeeld achterhaald worden wie welke pacemaker heeft gekregen.

Code 39 en QR-code

Code 39 is een code die gebruikt wordt om spullen te identificeren, traceren, distribueren, inventariseren en verzenden. De code wordt in onder andere postsorteercentra, luchthavens, magazijnen en bibliotheken gebruikt. De QR-code is oorspronkelijk ontwikkeld om auto-onderdelen te identificeren. Tegenwoordig wordt de code voor allerlei doeleinden gebruikt. Zelfs kunstenaars gebruiken de code. Aan de code kun je allerlei informatie koppelen, zoals onder andere een web-URL. Om de code te kunnen lezen heb je een speciale app nodig.

Barcodestickers laten maken

Als je barcodestickers laat maken is het belangrijk dat de code goed scanbaar is. Daarom zijn er een aantal punten waarop je moet letten.

  • Er moet voldoende contrast zijn tussen de code en de achtergrond. Een zwarte code op een witte of gele ondergrond werkt het beste. Rood op groen of zwart op blauw juist weer niet.
  • Er zijn regels in hoeverre je codes mag vergroten en verkleinen. Verkleinen mag tot 80 procent, vergroten tot 200 procent. De verhouding hoogte en breedte moet altijd gelijk blijven.
  • Er moet altijd voldoende witruimte om de code heen zijn.
  • Ook de plaats op de verpakking is belangrijk. Rechtsonder op de achterzijde van de verpakking heeft de voorkeur. Bij ronde producten, zoals flessen, blikken en potjes moet de code met de ronding meelopen. Voorkom beschadigingen aan de code door deze niet te dicht bij hoeken en randen te plaatsen.

Op de website van GS1 Nederland vind je meer informatie over barcodestickers maken en alle voorkomende codes.

Materiaal barcodestickers

Om er voor te zorgen dat je voldoende contrast hebt tussen code en achtergrond wordt voor barcodestickers wit vinyl gebruikt. Transparant vinyl is niet geschikt, omdat dat doorschijnt. Heb je een ondergrond waarop stickers minder goed plakken? Gebruik dan een vinylsoort met een sterkere lijmlaag, zoals bijvoorbeeld high tack vinyl of folie PP met sterke lijm. Je kunt losse stickers, stickers op vel of stickers op rol gebruiken. Rollen hebben als voordeel dat deze in etiketteermachines passen. Daarnaast zijn rollen handig als je veel stickers moet plakken. Je kunt barcodestickers laten maken met allemaal dezelfde code of met verschillende codes, oplopende nummering genoemd. Als je verschillende codes wil, zal je daar soms voor moeten bijbetalen, omdat dat meer werk is.