Thermisch printen

Thermisch printen is een druktechniek waarbij er gebruikt wordt gemaakt van warmte. Hiervoor heb je speciale printers nodig. Er zijn twee verschillende vormen:

  • direct thermisch (direct thermal);
  • thermisch transfer (thermal transfer), ook wel thermo transfer genoemd.

Bij direct thermisch printen wordt de toplaag van het etiket verwarmd. Deze reageert daarop. Op de delen die verwarmd zijn, verschijnt de afdruk. Bij deze methode hoef je niet apart inkt toe te voegen. Bij thermisch transfer wordt er nog wel gebruikt gemaakt van inkt. Dit is in vorm van een lint. Op de plekken waar de bedrukking moet komen wordt het lint verwarmd.

thermisch printen

Gebruik van thermisch printen

Direct thermisch printen wordt alleen voor bepaalde stickers gebruikt. Dat komt omdat de etiketten op den duur vervagen. Ook is deze techniek alleen geschikt voor papieren etiketten. Kassabonnen en parkeerbonnen worden ook met deze methode gedrukt. Als je wil dat het drukwerk iets langer leesbaar blijft, kun je een iets duurder materiaal gebruiken. Materiaal dat met thermisch transfer gedrukt is, blijft ook iets langer leesbaar dan bij direct thermisch printen. Vandaar dat thermisch transfer ook voor barcodestickers wordt gebruikt. Thermisch printen wordt onder andere in de voedingsindustrie en medische sector gebruikt. In de logistiek zie je dat deze etiketten bijvoorbeeld gebruikt worden om producten, dozen en pallets te coderen.

Voor- en nadelen

Omdat er meestal rechtstreeks op het materiaal wordt geprint, moet dat voldoende glad en vlak zijn. Is dit niet het geval, dan zal de afbeelding en/of tekst niet goed overkomen. Een thermische printer moet altijd aan blijven staan. Daardoor is het stroomgebruik hoger dan bij een printer die je uit kunt zetten. Toch heeft deze techniek ook voordelen. Als aan alle voorwaarden is voldaan is de kwaliteit van de afdruk erg goed. De printers zijn ook onderhoudsvriendelijk. Daarnaast werken ze snel. Al duurt een afdruk wel iets langer als je meerdere kleuren gebruikt. Thermisch transfer heeft als voordeel dat als je gebruik maakt van harslinten de opdrukken kleurvast, watervast en krasvat zijn. Thermisch transfer kan ook gebruikt worden voor het bedrukken van vinyl. Ook zijn er materialen die geschikt zijn voor extreem hoge of lage temperaturen. Van 1000 °C tot -196 ° C.