Papieren stickers

Papier wordt veel gebruikt voor stickers. Papieren stickers zijn echter alleen geschikt voor gebruik binnenshuis, omdat papier niet bestand is tegen water. Zoek je stickers die je wel buiten kunt gebruiken? Kies dan voor stickers van vinyl of folie PP. Ondanks dat wordt papier toch veel gebruikt. Het is vaak goedkoper. En voor veel toepassingen kan papier ook prima. Papieren stickers worden onder andere in de horeca en voedingsindustrie gebruikt. Een branche waar je papieren stickers ook veel ziet is de detailhandel. Daar worden ze bijvoorbeeld gebruikt om acties en aanbiedingen aan te geven.

Papieren stickers

Papieren stickers gebruiken

Papieren stickers worden onder andere gebruikt als etiket op voedingsmiddelen. En in de horeca worden ze onder andere gebruikt om aan te geven wat de houdbaarheidsdata van levensmiddelen is. Ook worden ze toegepast om aan te geven of voedingsmiddelen allergenen stoffen bevatten. Allergenen stoffen kunnen een allergische reactie geven. In de horeca is het verplicht om dergelijke informatie aan te geven op levensmiddelen. Bij producten die verpakt zijn, staat zoiets al op het etiket, maar bij verse producten niet. In de HACCP is vastgelegd welke eisen er gelden. De afkorting HACCP betekent Hazard Analysis and Critcal Control Points. Dit systeem is oorspronkelijk ontwikkeld voor de ruimtevaart, omdat men daar niet wilde dat het personeel ziek zou worden door het eten. Later is dit systeem ook voor de horeca gaan gelden. Overigens geldt het niet alleen voor restaurants en dergelijke, maar ook voor keukens in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Kleuren en soorten papier

Papieren stickers zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar. Behalve wit heb je ook nog goud, zilver en neonkleuren. Kies je voor een gekleurde ondergrond, dan wordt deze meestal met alleen zwart bedrukt in plaats van de gangbare drukkleuren CMYK. Papier heb je in meerdere soorten: gewoon papier en oplosbaar papier. Oplosbaar papier heeft als voordeel dat het oplost op moment dat het in contact komt met water. Daardoor heb je geen last van lijmresten. Papieren stickers zijn los, op vel en op rol verkrijgbaar. Het voordeel van op rol is dat je de rollen ook in etiketteermachines kunt doen. Op die manier kun je de stickers machinaal verwerken. De rollen passen ook in dispensers. Daarnaast zijn rollen handig als je grote hoeveelheden tegelijk moet aanbrengen. Doordat ze op een rol zitten, kun je ze gemakkelijk van de backing afhalen.