Druktechnieken

Er zijn allerlei druktechnieken. Daar zitten overeenkomsten tussen, maar ook verschillen. Bij drukken wordt er een afbeelding en/of tekst overgebracht op een bepaald materiaal. Bij stickers is dat onder andere papier en vinyl. Maar je kunt ook op glas of leer bedrukken. In de meeste gevallen wordt er inkt gebruikt voor drukken. Je hebt echter ook drukvormen waarbij er een reliƫf wordt aangebracht in het materiaal. Dit is bijvoorbeeld bij preegdruk het geval. Stempelen is een vereenvoudigde vorm van drukken. In plaats van een machine gebruik je een stempel om de afbeelding en/of tekst aan te brengen. Bepaalde druktechnieken, zoals hoogdruk, stammen af van de stempeltechniek.

Druktechnieken

Vier oudere druktechnieken

Vier belangrijke druktechnieken zijn vlakdruk, zeefdruk, diepdruk en hoogdruk. Vlakdruk, ook wel offset genoemd, wordt nog veel gebruikt. Tijdschriften en kranten worden veel met offset gedrukt. Ook voor stickers wordt deze techniek nog gebruikt. Al gaat het dan om grote oplages. Zeefdruk, diepdruk en hoogdruk worden tegenwoordig alleen nog voor bepaalde soorten drukwerk gebruikt. Deze technieken zijn voor een groot deel vervangen door modernere technieken, zoals digitaal drukken en thermisch printen.

Druktechnieken combineren

Je kunt ook druktechnieken combineren. Op die manier kun je iets maken, wat met een techniek bijvoorbeeld niet mogelijk is of heel duur zou zijn. Dit wordt ook wel hybride drukken genoemd. Foliedruk, preegdruk en thermodruk worden ook vaak gebruikt in combinatie met andere technieken. Meer informatie hierover vind je op de pagina Druktechnieken combineren.

Diverse vaktermen

Als je het hebt over drukken van stickers dan heb je ook te maken met andere zaken, zoals drukkleuren, drukinkt, drukken met dekwit, lijmsoorten en slitten. Wat deze termen allemaal inhouden wordt behandeld op de pagina’s over deze onderwerpen. Daarnaast heb je bij het drukken van stickers ook nog te maken met de manier van levering. Het kan zijn dat je losse stickers krijgt. Ook is het mogelijk dat ze op een vel of een rol worden aangeleverd. Op de pagina Manier van levering besteden we daar aandacht aan.