Dekwit

Drukken met dekwit houdt in dat er naast de kleuren CMYK witte inkt wordt toegevoegd aan het drukproces. Dit kan noodzakelijk zijn als je op ondergronden print die niet wit zijn, zoals transparant vinyl of zilver of goud. Normaal laat je de delen die wit moeten worden in je ontwerp open. Op die plekken komt geen inkt. Bij een witte ondergrond is dat geen probleem. Bij andere kleuren of bij transparant wel. Want dan worden die delen de kleur van het materiaal. Wil je die delen dan toch wit hebben, dan heb je dekwit nodig.

Dekwit

Andere toepassingen

Dekwit kan ook nodig zijn als je geen wit in je ontwerp hebt zitten. Stickers worden met transparante inkten gedrukt. Dat houdt in dat de kleuren niet honderd procent dekkend zijn. Dit kan bij transparant vinyl een probleem zijn. Plak je een transparante sticker op een raam, dan is de afbeelding minder goed zichtbaar. Dit kun je oplossen door witte inkt achter het ontwerp te laten printen. Dit kan ook verstandig zijn als je een transparante sticker op een gekleurde ondergrond wil plakken. Een voorbeeld: stel je plakt een transparante sticker met een rode bedrukking op een groene ondergrond. De bedrukking zal er dan meer als paars uitkomen te zien. Dit kun je voorkomen door een witte laag achter de rode inkt te printen.

Stickers met dekwit

Als je stickers met dekwit wil, zal je dat vaak tijdens het bestellen moeten aangeven. Vaak wordt hiervoor 4/0+wit of 0/4+wit voor gebruikt. 4/0 staat voor de kleuren CMYK, de standaard drukkleuren. 0/4 is hetzelfde. Alleen wordt dan de andere kant van het vinyl bedrukt. Zo is het bij raamstickers en statische stickers mogelijk om de plakkant te bedrukken. Bij stickers die je op een raam plakt, moet je er rekening mee houden dat de ruimte er achter donker kan ogen. Een donkere tekst en/of afbeelding is dan minder goed leesbaar dan een lichtere tekst en/of afbeelding. Houd daar rekening mee bij het maken van je ontwerp.

Dekwit niet altijd mogelijk

Om stickers te maken met dekwit heb je als drukbestand een vectorbestand nodig. Een vectorbestand houdt in dat het bestand uit lijnen, ook wel vectoren of paden genoemd. Een bitmapbestand bestaat uit pixels. Bitmapbestanden zijn niet geschikt voor stickers met dekwit, omdat je dan kartelige lijnen krijgt waar de witte inkt begint. Vaak kun je een bestand wel omzetten naar een vectorbestand of een nieuw bestand maken. Echter niet alle bestanden zijn om te zetten naar een vectorbestand. Zo is het dat met foto’s vaak lastig. Drukken met dekwit is dan niet mogelijk. In zo’n geval zal je toch voor een witte ondergrond moeten kiezen. Een alternatief zou kunnen zijn om een contour gesneden sticker op wit vinyl te laten maken. Bij contourstickers plaats je zelf een snijlijn om je ontwerp. Vervolgens wordt je sticker in die vorm uitgesneden.