Druktechnieken combineren kan op verschillende manieren. Je kunt afwerklagen toevoegen aan je drukwerk. Je kunt ook gebruik maken van technieken als hybride drukken, preegdruk, thermodruk of foliedruk. Hybride drukken houdt in dat je het beste van twee technieken met elkaar combineert. Zo kun je bijvoorbeeld offset en digitaal drukken combineren. Het drukwerk laat je eerst drukken op een offsetpers. Vervolgens gebruik je digitale druk om onderscheid te maken.
Drukwerk personaliseren
Waarom zou je druktechnieken combineren? Een reden is dat je op die manier je drukwerk kunt personaliseren. Je kunt dat heel gericht doen door voor iedere klant een eigen exemplaar te maken. Je kunt er ook voor kiezen om voor mannen een andere versie te maken als voor vrouwen. De reden dat je twee technieken combineert is het kostenplaatje. Bij grote oplages is het namelijk erg duur om alles met digitaal drukken te maken. Vroeger werd er bij hybride drukken gebruik gemaakt van meerdere machines. Tegenwoordig heb je ook apparaten waarin verschillende drukpersen zitten.
Preegdruk: wat is dat?
Preegdruk is een vorm van blinddruk. Dit is een techniek waarbij er een reliëf wordt gemaakt in het materiaal. Deze methode wordt ook wel droogstempelen genoemd, omdat er geen inkt voor gebruikt wordt. Overigens is het wel mogelijk om inkt toe te voegen aan het reliëf. Ook kun je met verschillende hoogtelagen werken. Daardoor krijg je ietwat schaduw. De afbeelding is ook voelbaar. Vandaar dat deze techniek onder andere gebruikt wordt om teksten in braille te maken. Preegdruk kun je op verschillende ondergronden toepassen: papier, karton, leer, plastic, dun metaal. Wel moet je er rekening mee houden dat het reliëf aan de achterkant van je materiaal ook zichtbaar en voelbaar is.
Thermodruk: wat is dat?
Thermodruk lijkt op preegdruk. Net als bij die techniek maak je bepaalde delen van je drukwerk voelbaar. Er zijn een aantal verschillen. Bij thermodruk wordt er harspoeder op natte inkt gestrooid. Dit wordt vervolgens verhit. Daardoor wordt de poeder hard. Hierdoor kun je ook een reliëf creëren. Bij thermodruk is het reliëf niet voelbaar aan de achterkant. Ook kun je kiezen tussen mat en glanzend. Daarnaast is thermodruk ook goedkoper dan preegdruk. Deze techniek wordt ook wel Paramount genoemd.
Foliedruk: wat is dat?
Foliedruk houdt in dat je een folie toevoegt aan papier of karton. Een gegraveerde messingstempel of magnesiumcliché wordt verhit. Daardoor komt de folie los van de drager en hecht deze aan de ondergrond. De folies zijn leverbaar in metallic kleuren. Je kunt kiezen tussen hoogglans en matte kleuren. Ook is het mogelijk om holografische afwerkingen te kiezen. Je kunt je eigen logo of watermerk gebruiken of kiezen uit bestaande patronen.
Waarom druktechnieken combineren?
De bovenstaande technieken voegen allemaal op hun eigen manier iets toe aan het drukwerk. Dit kun je om verschillende redenen doen:
- Je drukwerk beveiligen.
- De echtheid van een document aangeven.
- Je drukwerk een exclusief karakter geven.
De reliëfs en folies zijn niet zichtbaar op een kopie. Daardoor is het lastig bepaalde documenten na te maken. Vandaar dat preegdruk, thermodruk en foliedruk onder andere gebruikt worden voor oorkondes, certificaten, diploma’s, parkeerkaarten, creditcards, bankpassen en bankbiljetten. Daarnaast zijn deze technieken ook geschikt om je drukwerk te verfraaien. Je kunt ze voor allerlei drukwerk gebruiken: visitekaartjes, briefpapier, uitnodigingen, posters, kaarten, verpakkingen, tijdschriften en boekomslagen. Zelfs voor etiketten en stickers zijn ze geschikt. Al zal niet elke leverancier dit kunnen leveren. Je hebt er namelijk speciale apparatuur voor nodig. Ook is het mogelijk om technieken zoals preefdruk en foliedruk met elkaar te combineren.