Contourstickers

Stickers zijn leverbaar in vaste vormen, zoals rond, vierkant, ovaal en rechthoekig. Ook is het mogelijk om stickers in een vrije vorm te krijgen. Dat houdt in dat je zelf de vorm van de sticker bepaalt. Omdat er voor het snijden een contourlijn in het drukbestand moet zitten, worden vrije vorm stickers ook wel contourstickers genoemd.

contourstickers

Contourstickers maken

Contourstickers kunnen van allerlei materialen gemaakt worden. Toch is het niet altijd mogelijk om vrije vorm stickers te maken. Ten eerste moet de machine waarmee de stickers gedrukt worden er voor geschikt zijn. Dat is niet altijd het geval. Sommige drukpersen kunnen alleen vaste vormen snijden. Ten tweede moet je een drukbestand hebben met een contourlijn erin. Zonder die lijn weet de drukpers anders niet in welke vorm de sticker gesneden moet worden. Zo’n contour kun je maken met programma‚Äôs als Adobe Illustrator of CorelDraw. Heb je daar zelf te weinig ervaring voor? Vraag dan een ontwerper om dit voor je te doen. Soms hebben stickerleveranciers ook mensen in dienst die dit voor je kunnen doen.

Verschil met plakletters

Naast contourstickers heb je ook nog plakletters (andere benaming snijtekst stickers). Deze twee stickersoorten lijken op elkaar. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen:

  • Contourstickers worden gedrukt in full colour. Daardoor is het mogelijk om meerdere kleuren te gebruiken in je ontwerp. Plakletters kunnen maar uit een kleur bestaan. Wel kun je uit meerdere kleuren vinyl kiezen. De hele sticker wordt dan in die kleur gemaakt.
  • Contourstickers worden gedrukt en daarna gesneden. Plakletters worden direct uit vinyl gesneden.
  • Plakletters zijn alleen geschikt voor letters, cijfers en symbolen of een combinatie daarvan. Laat je vrije vorm stickers maken, dan heb je meer mogelijkheden.
  • Bij plakletters worden alle letters, cijfers en/of symbolen los van elkaar gesneden. Bij contourstickers is dat ook mogelijk. Maar je kunt het als een geheel geleverd krijgen, zoals op de foto te zien is.