Raamstickers

Voor raamstickers wordt als materiaal raamfolie gebruikt. Raamfolie onderscheidt zich van gewoon vinyl, omdat het aan de plakkant bedrukt kan worden. Dat kan met gewoon vinyl niet. Dat je de plakkant kunt bedrukken heeft als voordeel dat je de sticker aan de binnenkant van het raam kunt plakken, terwijl je de opdruk aan de buitenkant ziet. Ook is het mogelijk om een raamsticker te maken die aan beide kanten dezelfde opdruk heeft. Dit is alleen mogelijk bij wit vinyl. Bij transparant kan dit niet, omdat dan de print van de voorkant door zou schijnen aan de achterkant. En kies je voor een vrije vorm, dan wordt de vorm voor een kant gespiegeld weergegeven. Dit kan problemen opleveren als je bijvoorbeeld een tekst op de sticker hebt staan. In zo’n geval kun je beter een vaste vorm kiezen, zoals rond of vierkant.

raamstickers
Mogelijkheden raamstickers

Zoals gezegd heb je bij raamstickers meerdere mogelijkheden qua plakken. Je kunt kiezen uit:

  • Plak aan de binnenkant en zie aan de binnenkant.
  • Plak aan de buitenkant en zie aan de buitenkant.
  • Aan de binnenkant plakken en aan de buitenkant zien.
  • Aan de buitenkant plakken en aan de binnenkant zien.
  • Plak aan de buiten- of binnenkant en zie aan beide zijden.

Een voordeel van aan de binnenkant plakken en aan de buitenkant zien is dat je geen extra afwerking zoals laminaat nodig hebt. Dat komt omdat het raam de sticker al beschermt. Een ander voordeel is dat een ander je sticker niet kan verwijderen. Vandaar dat je tolheffingsstickers en stickers voor milieuzones vaak aan de binnenkant van je autoraam plakt.

Verwijderbare raamstickers

In plaats van raamfolie kun je ook statisch vinyl gebruiken. Dit plakt aan de ondergrond met statische lading in plaats van lijm. Dit heeft als voordeel dat je de sticker kunt verwijderen zonder dat je last hebt van lijmresten. Ook kun je de sticker meerdere keren gebruiken. Net als bij raamfolie kan ook de plakkant bedrukt worden. Omdat statisch vinyl alleen geschikt is voor binnen, kun je deze alleen aan de binnenkant plakken. Wel kun je kiezen of de opdruk aan de binnenkant, dan wel buitenkant zichtbaar moet zijn.

Waarvoor raamstickers gebruiken?

Raamstickers kun je gebruiken om je bedrijfsnaam en/of -logo op een ruit te plakken. Dit kan een winkelruit zijn, een raam van een kantoorpand, een autoraam, et cetera. Ook zie je dat raamstickers veel gebruikt wordt om mensen ergens op te attenderen. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat een restaurant rookvrij is, een gebouw rolstoelvriendelijk is of dat je een bepaalde actie hebt in je winkel. Raamstickers zijn ook leuk voor thuis. Print leuke afbeeldingen die passen bij een feestdag of seizoen op een sticker en plak ze op je ramen.

Raamstickers en dekwit

Omdat je door een raam heen kijkt, kan het verstandig zijn om dekwit te gebruiken als je een transparante sticker laat maken. De inkten die gebruikt worden voor het printen van stickers zijn vaak transparant. Gebruik je die op transparant vinyl, dan kan het zijn dat de kleuren niet goed uitkomen. Laat je hier dekwit achter printen, dan heb je dat probleem niet. Dekwit is ook nodig bij transparante stickers als je wit in je ontwerp hebt zitten. Meer info vind je op de pagina Dekwit.