PVC-vrij vinyl

Het meeste vinyl dat voor stickers gebruikt wordt bevat pvc. Je hebt echter ook pvc-vrij vinyl. Dit is gemaakt van recyclebare materialen en bevat, zoals de naam al zegt, geen pvc. Daardoor is het beter voor het milieu dan gewoon vinyl. Stickers gemaakt van dit materiaal worden daarom milieuvriendelijke of recyclebare stickers genoemd. PVC-vrij vinyl is verkrijgbaar in allerlei maten en vormen. Ook kun je er net als bij gewoon vinyl een laminaat over aanbrengen. Bij milieuvriendelijk stickers bevat ook het laminaat geen pvc.

pvc-vrij vinyl

Waarom is pvc-vrij niet standaard?

Als dit materiaal beter is voor het milieu. Waarom wordt het dan niet altijd gebruikt? Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste is het duurder dan gewoon vinyl. De meeste mensen willen hun stickers voor de goedkoopst mogelijke prijs hebben. Ten tweede is de kwaliteit van pvc-vrij vinyl minder goed dan van pvc-houdend vinyl. Overigens is er inmiddels ook een goed alternatief. Dat is folie PP. Dat bevat ook geen pvc. Maar is qua kwaliteit wel vergelijkbaar met gewoon vinyl. Op de pagina Folie PP vind je meer informatie over dit materiaal.

Andere alternatieven pvc-vrij vinyl

Als je stickers zonder pvc wil, kun je natuurlijk ook papieren stickers nemen. Papier heeft echter als nadeel dat het niet waterbestendig is. Ook kan er geen laminaat over aangebracht worden. Daardoor zijn papieren stickers niet voor alle toepassingen geschikt. Andere alternatieven zijn de YUPO Tako en YUPO Jelly. Deze twee stickers lijken op elkaar. Het enige verschil is dat YUPO Tako wit is en YUPO Jelly transparant. Beide stickers worden gemaakt van zelfhechtend polypropyleen. Dat materiaal hecht aan de ondergrond met zuignapjes in plaats van lijm. Vandaar dat ze in de categorie lijmvrije stickers vallen. YUPO Tako en YUPO Jelly bevat ook geen pvc en is volledig te recyclen. Deze stickers zijn wel duurder als gewone vinylstickers, maar omdat je ze meerdere keren kunt gebruiken, kan het uiteindelijk goedkoper zijn en ook beter voor het milieu.