Laminaat

Laminaat is een afwerklaag die veel gebruikt wordt voor stickers. Dit is een transparante folie die over het drukwerk wordt aangebracht als dat droog is. Deze afwerklaag heeft meerdere functies. Je kunt het gebruiken om een sticker een luxere uitstraling te geven of om je sticker te beschermen. Zo beschermt het de opdruk tegen allerlei stoffen zoals water, alcohol, schoonmaakmiddelen en oliƫn. De stickers worden krasbestendiger. En heb je de uv-werende variant? Dan blijven de kleuren langer mooi.

laminaat

Wel of geen laminaat?

Of je wel of geen laminaat nodig hebt, hangt af van een aantal factoren. Soms is het noodzakelijk, zoals bij vloerstickers. Over deze stickers wordt gelopen. Heb je geen beschermlaag? Dan zal de opdruk gaan slijten. Om te voorkomen dat mensen uitglijden over de sticker bevat vloerlaminaat ook een antisliplaag. Zo weet je zeker dat mensen veilig over de sticker heen kunnen lopen. Ook bij machinestickers is een laminaat standaard. Deze stickers hebben vaak veel te verduren. Zonder afwerklaag zijn deze stickers eerder aan vervanging toe dan met afwerklaag.

Niet noodzakelijk

Bij sommige stickers is een laminaat juist weer niet noodzakelijk. Bij raamstickers of statische stickers is het niet altijd nodig. Kies je voor een sticker die je aan de binnenkant plakt en waarbij je de print aan de buitenkant ziet? Dan beschermt het raam de sticker al. Ook zijn er stickers waarop geen laminaat kan. Laat je stickers maken van ultra destructable? Dan is het niet mogelijk, omdat een afwerklaag juist de eigenschappen van het materiaal te niet doet.

Verschillende soorten

Naast het al genoemde vloerlaminaat heb je ook nog glanzend en mat laminaat. De functie van beide is hetzelfde. Het verschil is dat de een een glanzende uitstraling heeft en de ander een matte. Glanzend wordt het meest gebruikt, maar wellicht vind je zelf mat mooier. Twijfel je nog? Vraag dan bij je leverancier proefmonsters aan. Standaard bevat laminaat pvc. Je hebt echter ook een variant zonder pvc. Deze wordt gebruikt in combinatie met pvc-vrij vinyl. Dit vinyl wordt gebruikt voor de milieuvriendelijke sticker.