Materialen

Stickers kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. Papier en vinyl wordt veel gebruikt. Papier is weer onder te verdelen in gewoon papier en oplosbaar papier. Je hebt verschillende kleuren papier, zoals bijvoorbeeld wit, zilver en geel. Vinyl heb je ook in allerlei soorten. Naast gewoon vinyl heb je bijvoorbeeld ook high tack vinyl. Dit is vergelijkbaar met gewoon vinyl maar heeft een krachtigere lijmlaag. Daardoor blijft het beter plakken. Vinyl is ook verkrijgbaar in allerlei kleuren. Wit en transparant worden het meest gebruikt. Daarop kunnen alle kleuren geprint worden.

 

Materialen: rollen vinyl

Verschillende soorten vinyl

Zoals gezegd heb je allerlei soorten vinyl. Naast het eerder genoemde high tack vinyl heb je ook magneetfolie, statisch vinyl en ultra destructable. Deze soorten zijn allemaal voor een bepaald doel of ondergrond ontwikkeld. Zo plakt magneetfolie op de meeste metaalsoorten en statisch vinyl op glas. Ultra destructable heeft als eigenschap dat het afbreekt zodra je het wil verwijderen. Op de pagina Ultra destructable kun je daar meer over lezen.

Andere materialen

Stickers van magneetfolie en statisch vinyl vallen in de categorie lijmvrije stickers. Andere lijmvrije stickers zijn de YUPO Tako en de YUPO Jelly. Deze stickers zijn gemaakt van zelfhechtend polypropyleen in plaats van vinyl. De YUPO Tako en YUPO Jelly zijn grotendeels hetzelfde. Er is een verschil: het een is wit en het andere transparant. Het materiaal bevat geen pvc, waardoor het volledig te recyclen is. Je hebt ook nog folie PP. Dit is ook gemaakt van polypropyleen maar is niet zelfhechtend. Daarnaast heb je nog pvc-vrij vinyl. Doordat het geen pvc bevat is het milieuvriendelijker dan gewoon vinyl.

Andere kleuren vinyl

Zoals gezegd komt wit en transparant vinyl het meeste voor. Je hebt wel andere kleuren vinyl. Deze worden voor gewone stickers niet gebruikt. Doordat stickers meestal worden gedrukt met vierkleurendruk zijn bijna alle kleuren te realiseren met wit en transparant vinyl. Zilver en goud is wat lastiger. Vandaar dat je ook zilver en goud vinyl hebt. Andere kleuren, zoals bijvoorbeeld rood, worden gebruikt voor plakletters (ook wel snijtekst stickers genoemd). Dit zijn stickers die uit een kleur bestaan. In plaats van de kleur te printen wordt de afbeelding uit het vinyl gesneden. Op de pagina Plakletters vind je daar  meer informatie over.