Afwerklagen

Stickers kunnen afgewerkt worden met verschillende afwerklagen. Deze bieden bescherming. Ook geven ze de sticker een luxere uitstraling. Laminaat is een veelvoorkomende afwerklaag bij stickers. Laat je laminaat laat aanbrengen, dan wordt er een transparante folie over de sticker aangebracht. Er zijn meerdere soorten laminaat. Naast mat en glanzend laminaat heb je ook vloerlaminaat. Dit bevat een antisliplaag, zodat je veilig over de sticker heen kunt lopen. Andere materialen die gebruikt kunnen worden als extra afwerklaag zijn:

Afwerklagen

Afwerklagen bieden bescherming

Soms is het nodig om je sticker extra te beschermen. Bijvoorbeeld als deze in contact komt met vloeistoffen zoals water, oliƫn, alcohol en schoonmaakmiddelen. Alcohol tast bijvoorbeeld de opdruk van de sticker aan. Maar ook je huid geeft stoffen af die de inkt kunnen aantasten. Zoek je een sticker om op je telefoon te plakken? Dan is een afwerklaag aan te bevelen. Behalve dat de sticker veel in contact komt met je huid, heeft die vaak ook veel te verduren doordat de telefoon in een broekzak of tas wordt gestopt. Een andere reden om een afwerklaag te gebruiken is dat de kleuren langer mooi blijven. Al hangt dat ook af van waar je de sticker hebt geplakt. Vol in de zon zal een print eerder verkleuren dan in de schaduw.

Wanneer is een afwerklaag nodig?

Soms is niet bescherming maar de uitstraling van de sticker een reden om een afwerklaag toe te voegen. Een goed voorbeeld daarvan is doming. Dit is een harslaag van enkele millimeters. Behalve bescherming geeft deze harslaag de stickers ook een exclusief uiterlijk. Dit soort stickers wordt bijvoorbeeld door auto- en computerfabrikanten gebruikt. Bij raamstickers is een afwerklaag niet altijd nodig. Kies je een raamsticker die je aan de binnenkant plakt en aan de buitenkant ziet, dan beschermt het raam de sticker al.

Soms zijn afwerklagen niet mogelijk

Er zijn ook stickers waarbij afwerklagen niet mogelijk zijn. Zo kun je geen afwerklaag aanbrengen op ultra destructable. Dit materiaal wordt onder andere voor keuringsstickers gebruikt. Het bijzondere aan dit materiaal is dat het gaat brokkelen op moment dat je een sticker wil verwijderen. Dat is expres zo om fraude te voorkomen. Een afwerklaag zou dat afbrokkelen te niet doen. Andere stickers worden weer te zwaar door een extra afwerklaag. Dit geldt bijvoorbeeld voor statische stickers. Deze plakken met statische lading aan de ondergrond in plaats van lijm. In dat geval is het belangrijk dat de sticker niet te zwaar is, want dan valt die er vanzelf vanaf.