Doming stickers

Doming stickers is een aparte categorie stickers. Eerst wordt er op vinyl de afdruk aangebracht. Daarna wordt er een transparante epoxyharslaag van enkele millimeters over aangebracht, genaamd doming. Hierdoor krijg je een 3D-effect. De naam doming komt van het Engels dome, dat koepel betekent. Doming stickers worden daarom ook wel dome stickers genoemd. Een andere benaming is 3D-stickers. Deze stickers hebben een exclusieve uitstraling. Vandaar dat ze ook wel de koning onder de stickers worden genoemd. De harslaag is altijd glanzend.

Doming stickers

Kenmerken doming stickers

Doming stickers zijn geschikt voor binnen en buiten. De harslaag zorgt er voor dat de stickers weersbestendig en krasvast zijn. De stickers zijn daardoor bestand tegen allerlei agressieve stoffen, zoals alcohol, oliƫn en schoonmaakmiddelen. De stickers kunnen van gewoon vinyl of high tack vinyl worden gemaakt. High tack vinyl heeft een krachtigere lijmlaag dan gewoon vinyl. Daardoor blijven ze nog beter zitten.

Mogelijkheden en kleuren

Doming stickers kunnen in allerlei vormen gemaakt worden. Naast vaste vormen zoals rond en vierkant is een vrije vorm ook mogelijk. Wel moet je er rekening mee houden dat de minimale radius 2 millimeter is. Ook zijn de hoeken altijd afgerond en worden ze op vel geleverd. Daardoor kun je ze makkelijk van de backing afhalen. De stickers kunnen van allerlei kleuren vinyl worden gemaakt. Naast wit vinyl wordt zilver en goud ook veel gebruikt.

Voor- en nadelen

Doming stickers zijn vanwege de harslaag wel iets duurder dan stickers die met een laminaat worden afgewerkt. Ook duurt het drogen van de harslaag langer dan andere afwerklagen. Ondanks dat kan het toch voordelen hebben om deze stickers te gebruiken. Door het exclusieve karakter vallen ze veel meer op dan andere stickers. Vandaar dat ze gebruikt worden voor reclamedoeleinden en om producten te merken met het bedrijfslogo. Doming stickers zie je bijvoorbeeld vaak op auto’s, computers en relatiegeschenken.