Raamfolie

Raamstickers worden gemaakt van raamfolie. Dit materiaal lijkt heel veel op gewoon vinyl. Er is een belangrijk verschil. Raamfolie kan ook aan de plakkant bedrukt worden. Wat is daar het voordeel van? Dat je de sticker aan de binnenkant van het raam kunt plakken en dat je de opdruk aan de buitenkant ziet. Overigens is het ook mogelijk om een dubbelzijdige raamsticker te laten maken. Dan zie je aan beide kanten van het glas de opdruk. Raamfolie is zowel verkrijgbaar in wit als transparant vinyl. Wil je een dubbelzijdige sticker dan is alleen wit vinyl mogelijk. Dat heeft te maken met het feit dat je bij transparant vinyl de opdruk er doorheen ziet.

raamfolie

Transparante raamfolie

Als je transparante raamfolie wil gebruiken, kan het soms nodig zijn om extra dekwit te gebruiken. Dit geldt overigens niet alleen voor raamfolie, maar voor alle stickers van transparant vinyl. Doordat er met transparante inkten wordt gewerkt, kan het zijn dat de opdruk niet goed te zien is. Dit kun je voorkomen door witte inkt achter de kleuren te printen.

Wanneer is dekwit nodig?

Daarnaast wordt dekwit gebruikt als je een ontwerp hebt waar wit in zit. Voor drukwerk wordt meestal gewerkt met de kleuren CMYK. Deze afkorting staat voor de kleuren Cyaan (blauw), Magenta (rood), Yellow (geel) en Key (zwart). Met deze vier kleuren kun je bijna alle andere kleuren maken. Druk je een ontwerp met wit af op wit vinyl, dan laat je de delen die wit moeten worden open. Ze krijgen dan de kleur van het materiaal. Bij transparant vinyl worden die delen transparant in plaats van wit. Dit kun je oplossen door dekwit toe te voegen aan het drukproces.

Alternatief raamfolie

Als je een sticker op een raam wil plakken kun je ook statisch vinyl nemen. Dit kan ook aan de plakkant bedrukt worden. Een dubbelzijdige statische sticker is echter niet mogelijk. Een ander verschil is dat je raamfolie wel kunt afwerken met een laminaat en en statisch vinyl niet. Dat komt omdat statisch vinyl met statische lading aan het oppervlakte blijft plakken. Laminaat voegt extra gewicht toe aan een sticker. Als een statische sticker te zwaar wordt, blijft die niet zitten. Overigens is een laminaat ook niet altijd nodig. Als je de sticker aan de binnenkant plakt, zorgt het raam al voor bescherming. Het voordeel van statisch vinyl ten opzichte van raamfolie is dat je de sticker makkelijk kunt verwijderen en ook meerdere keren kunt gebruiken.