Milieuvriendelijke stickers

Een andere benaming voor milieuvriendelijke stickers is recyclebare stickers. Dit soort stickers worden vaak gemaakt van gerecyclede materialen. De term recyclebare stickers wordt veel gebruikt voor stickers die gemaakt zijn van pvc-vrij vinyl. Dit vinyl is gemaakt van recyclebare materialen en bevat geen pvc. Ook kun je het afwerken met een laminaat dat geen pvc bevat. Stickers zonder pvc zijn beter voor het milieu. Toch wordt pvc-vrij vinyl en pvc-vrij laminaat niet veel gebruikt. Dat komt omdat het duurder is dan gewoon vinyl en gewoon laminaat. Veel mensen kiezen toch voor wat het goedkoopste is. milieuvriendelijke stickers

Andere milieuvriendelijke stickers

Behalve pvc-vrij vinyl heb je ook nog andereĀ  materialen die geen pvc bevatten, zoals papier en folie PP. Folie PP wordt gebruikt voor stickers op rol en de YUPO Tako en YUPO Jelly. Stickers op rol kunnen van papier en folie PP worden gemaakt. De afkorting PP staat voor polypropeen, hetgeen eerder ook wel polypropyleen werd genoemd. Dit materiaal lijkt op vinyl, maar bevat dus ook geen pvc. Folie PP kan gecombineerd worden met meerdere lijmsoorten, van makkelijk verwijderbare lijm tot extra sterke lijm. Daardoor zijn stickers op rol voor veel verschillende toepassingen geschikt. Bovendien zijn stickers op rol erg goedkoop. Daardoor kan het een goed alternatief zijn als je milieuvriendelijke stickers wil.

YUPO Tako en YUPO Jelly

De YUPO Tako en YUPO Jelly worden ook gemaakt van polypropeen. In plaats van lijm heeft het piepkleine zuignapjes, waarmee het aan de ondergrond hecht. Deze stickers vallen in de categorie lijmvrije stickers. Deze stickers zijn wel iets duurder dan gewone vinylstickers. Je kunt de YUPO Tako en YUPO Jelly echter meerdere keren gebruiken. Daardoor kunnen ze op de lange termijn goedkoper zijn dan stickers met lijm. Bovendien heb je minder afval. Wat dan ook weer goed is voor het milieu.

Milieuvriendelijke inkten

Ook qua inktsoorten heb je verschillende soorten. Eco-solventen zijn minder belastend voor het milieu dan milde en ware-solventen. Steeds meer stickerfabrikanten stappen dan ook over op eco-solventen. Bij milde en ware-solventen komen er tijdens het werken stoffen vrij die schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom moet er altijd een ventilatiesysteem aanwezig zijn. Bij eco-solventen is zo’n systeem niet nodig. Daarnaast heb je nog uv-inkten. Deze drogen met uv-licht. Ook hiervoor heb je geen ventilatiesysteem nodig.