Statische stickers

Statisch vinyl wordt gebruikt voor statische stickers. Deze stickers plakken aan de ondergrond met statische lading in plaats van lijm. Het voordeel van statisch vinyl is dat het geen lijmresten achterlaat als je de sticker verwijdert. Ook kun je de sticker meerdere keren gebruiken. Dit is bijvoorbeeld handig als je meerdere keren per jaar dezelfde actie hebt. Statisch vinyl is alleen geschikt voor glazen oppervlaktes. Daarom wordt dit materiaal veel gebruikt voor raamsticker in plaats van raamfolie. Omdat de plakkracht van statisch vinyl minder is dan die van materialen met lijm kan er op statische stickers geen beschermlaag zoals laminaat worden aangebracht. Zo’n beschermlaag zou de sticker te zwaar maken, waardoor die niet goed zal blijven zitten.

statische stickers

Mogelijkheden statische stickers

Statische stickers zijn leverbaar op wit en transparant vinyl. Statische stickers kunnen net als raamstickers aan de plakkant bedrukt worden. Dit heeft als voordeel dat je de sticker aan de binnenkant kunt plakken terwijl je de opdruk aan de buitenkant ziet. Dit heeft een aantal pluspunten:

  • Je hebt geen laminaat nodig, want het raam beschermt de sticker al.
  • Anderen kunnen je sticker niet verwijderen. Dit is handig bij bijvoorbeeld tolheffingsstickers.
  • Je kunt de stickers toch gebruiken om aan de buitenkant de opdruk te laten zien, ondanks dat statisch vinyl alleen geschikt is voor gebruik binnenshuis. Want je plakt de sticker aan de binnenkant van het raam met de opdruk naar de buitenkant.

Andere lijmvrije stickers

Een alternatief voor statisch vinyl is de YUPO Tako en YUPO Jelly. Die stickers worden gemaakt van een folie die met zuignapjes aan de ondergrond plakt. Dit materiaal kun je ook op een raam plakken. Een andere lijmvrije sticker is de magneetsticker. Die plakt aan de ondergrond met magnetische lading. Echter, niet alle metalen zijn geschikt. Om te blijven zitten moet de ondergrond nikkel, kobalt, staal of ijzer bevatten.