Dispersielak

Een afwerklaag wordt meestal aangebracht om het drukwerk te beschermen en/of te verfraaien. Dispersielak is een dunne laklaag die de inkt afsluit. Daardoor kan deze niet gaan uitlopen. De lak bestaat voor 95 procent uit water. Een andere belangrijke bouwstof is aardappelzetmeel. De glanzende varianten bevatten ook nog hars. Omdat dispersielak zoveel water bevat, wordt het ook wel waterbaklak genoemd.

Dispersielak

Mogelijkheden dispersielak

Dispersielak is verkrijgbaar in verschillende varianten: hoogglans, zijdeglans, halfmat, mat en fluweel. Ook is er nog een milieuvriendelijke vorm, die CO²-neutraal is en geen conserveringsmiddelen bevat. De milieuvriendelijke lak is daardoor niet zo lang houdbaar als de gewone variant. Vanwege de beperkte houdbaarheidsdatum zullen niet alle drukkerijen deze op voorraad hebben. Voor het resultaat maakt het niet uit welke variant je gebruikt.

Aantal voordelen

Dispersielak heeft een aantal voordelen:

  • Het is goedkoper dan uv-lak.
  • Het zorgt er voor dat je drukwerk niet vergeelt.
  • Je drukwerk is eerder droog. Daardoor kun je het meteen snijden of vouwen.
  • Door een nieuwe techniek, drip off genoemd, is het mogelijk om mat en glanzende lak te combineren.
  • Door de techniek Iriodin is het mogelijk om pigmenten toe te voegen aan de lak. Hierdoor krijg je een parelmoereffect. Dit wordt het meest gedaan bij de kleuren zilverwit, rood, brons en aardetinten.

Aantal nadelen

Dispersielak heeft ook een aantal nadelen:

  • Het is niet mogelijk om alleen bepaalde delen te lakken, spot lak genoemd. Hetgeen bij uv-lak en vernis wel mogelijk is.
  • Het is alleen geschikt voor gecoat papier. Ongecoat papier niet te veel water op. Daardoor verdwijnt het effect van de lak.

Gebruik bij stickers

Dispersielak wordt alleen bij offset gebruikt. Omdat het alleen bij grote oplages interessant is om met offset te drukken, wordt deze lak niet veel gebruikt om stickers af te werken. Bij kleinere oplages zijn andere technieken een stuk goedkoper. Zo worden stickers veel gedrukt met de techniek digitaal printen. Bij die methode is je drukwerk ook meteen droog.