Oplosbaar papier

Naast gewoon papier heb je ook oplosbaar papier. Dat laatste lost op als het in contact met water komt. Heb je een sticker op een kom zitten, dan maakt het niet uit of je dat bakje onderdompelt in een bak water of in de vaatwasser doet. In beide gevallen zal het materiaal volledig worden afgebroken. Daardoor heb je geen last van lijmresten. Hetgeen je bij gewone stickers wel hebt. Stickers van oplosbaar papier worden onder andere gebruikt in de horeca en andere grootkeukens. Het kost minder tijd om de stickers te verwijderen. Bovendien is het hygiënischer. Lijmresten kunnen namelijk bacteriën aantrekken.

Oplosbaar papier

Hygiëne-eisen horeca

Hygiëne is erg belangrijk in de horeca. Restaurants en dergelijke moeten zich aan allerlei eisen houden. Deze regels zijn vastgelegd in het HACCP. Deze afkorting staat voor Hazard Analysis and Critcal Control Points. Het systeem komt oorspronkelijk uit de ruimtevaart. Om te voorkomen dat het personeel bijvoorbeeld voedselvergiftiging zou krijgen tijdens een ruimtereis werden er strenge eisen opgesteld. Doordat het systeem erg handig was, is het ook in andere sectoren ingevoerd. Het gebruik van stickers is een onderdeel van die werkwijze.

Waar worden de stickers voor gebruikt?

In de horeca worden meerdere soorten stickers gebruikt. Je hebt coderingsstickers en allergenenstickers. Met een coderingssticker geef je aan tot wanneer een product te gebruiken is. Met allergenenstickers geef je aan welke stoffen er in een product zitten die een allergische reactie kunnen geven. Het gebruik van deze stickers is verplicht. Je kunt blanco etiketten gebruiken en daar de informatie opschrijven. Je kunt ook voorgedrukte etiketten gebruiken. Zo heb je bijvoorbeeld coderingsetiketten waarop de dagen van de week al zijn voorgedrukt en je de datum zelf kunt invullen. Bij dat soort etiketten heeft elke dag zijn eigen kleur, om het je makkelijker te maken. Ook heb je voorgedrukte allergenenstickers. Dan hoef je zelf de stoffen niet op te schrijven, maar heeft elke stof zijn eigen icoon.

Andere toepassingen oplosbaar papier

Oplosbaar papier kan ook interessant zijn voor andere sectoren. Daarbij kun je denken aan de gezondheidszorg, de farmaceutische industrie of de cosmeticabranche. Zo kun je bijvoorbeeld zeep inpakken in oplosbaar papier.