Statisch vinyl

Wellicht ken je die stickertjes nog wel die je als kind op de ramen van je ouders’ auto plakte. Die stickertjes zijn gemaakt van statisch vinyl. Dit materiaal plakt niet aan de ondergrond met lijm, maar met statische lading. Op statische vinyl kan geen afwerklaag zoals laminaat aangebracht worden. Zo’n afwerklaag zou de sticker te zwaar maken, waardoor die niet blijft zitten. Vandaar dat statisch vinyl alleen geschikt is voor binnen. Statisch vinyl is verkrijgbaar in alle vormen. Behalve de standaard vormen is vrije vorm ook mogelijk. In dat geval worden de stickers gesneden in de vorm die je aangeeft in het drukbestand. Dit type stickers worden ook wel contourstickers genoemd.

statisch vinyl

Statisch vinyl als raamsticker

Net als de meeste materialen is statisch vinyl verkrijgbaar in wit en transparant. Transparant vinyl kan net als raamfolie aan de plakkant bedrukt worden. Hierdoor kun je net als bij raamfolie de sticker aan de binnenkant van het raam plakken terwijl je de opdruk aan de buitenkant ziet. In dat geval heb je ook geen extra afwerklaag nodig, omdat het raam de sticker al beschermd. Het voordeel van statische stickers ten opzichte van gewone raamstickers is dat je statische stickers meerdere keren kunt gebruiken. Hetgeen handig is als je tijdelijke acties hebt. Soms neemt de plakkracht iets af als je de stickers vaker hebt gebruikt. Dit kun je oplossen door de plakkant vochtig te maken met een natte doek. Een ander voordeel van statisch vinyl ten opzichten van raamfolie is dat je geen last hebt van lijmresten als je de sticker verwijdert.

Verschillende lijmvrije stickers

Statische stickers vallen in de categorie lijmvrije stickers. Andere lijmvrije stickers zijn de magneetsticker, de YUPO Tako en YUPO Jelly. Welke lijmvrije sticker je nodig hebt, hangt af van de ondergrond. Statische stickers zijn alleen geschikt voor glas. De YUPO Tako en de YUPO Jelly kunnen ook op andere gladde ondergronden geplakt worden. Magneetstickers kunnen op diverse metalen ondergronden geplakt worden.