Zeefdruk

Zeefdruk valt onder doordruk. Op het te bedrukken materiaal wordt een gaas gelegd. De delen waar geen inkt moet komen worden afgedekt. Hiervoor kun je verschillende stoffen gebruiken. Wel geldt als voorwaarde dat deze stoffen niet mogen reageren op inkt. Op de open delen wordt inkt aangebracht. Elke kleur moet afzonderlijk van elkaar aangebracht worden. Bij andere druktechnieken wordt er altijd in spiegelbeeld gewerkt. Zeefdruk is de enige techniek waar dit niet het geval is. Ook wordt de inkt direct op het materiaal aangebracht. Bij zeefdruk zit je niet vast aan bepaalde oplages. Toch is deze techniek niet zo interessant voor kleine oplages, omdat de opstartkosten hoog zijn.

zeefdruk

Ontstaan van zeefdruk

Zeefdruk is gebaseerd op de sjabloontechniek. Deze methode is in China en Japan ontstaan en wordt daar al eeuwen toegepast. De sjabloontechniek wordt niet alleen voor drukken gebruikt. Ook huisschilders pasten deze toe om versieringen aan te brengen op meubels, wanden en deuren. Alleen wordt er dan in plaats van inkt verf gebruikt. De verf wordt met een speciale sjabloneerborstel aangebracht. Zeefdruk was rond 1930 erg populair in Europa. Toen werd de techniek veel toegepast voor het bedrukken van stoffen. Na de Tweede Wereldoorlog omarmden ook kunstenaars de drukmethode. Zij gebruikten het om papier te bedrukken. Een van de bekendste is Andy Warhol.

Stencildruk variant sjabloontechniek

Bij stencildruk worden er ook sjablonen gebruikt. Alleen wordt er niet gewerkt met een drukpers, maar met een stencilmachine. Stencildruk was erg populair bij onder andere de communisten om zo hun boodschap te verspreiden. Stencildruk had namelijk twee voordelen ten opzichte van gewoon drukken. Een stencilmachine kon je in een gewoon woonhuis neerzetten. Daarnaast was bij stencildruk niet te achterhalen wie de stencil gemaakt had. Bij drukken is dat wel te achterhalen. Inmiddels hebben kopiƫren en printen de plek van stencildruk ingenomen.

Andere mogelijkheden

Zeefdruk wordt niet alleen gebruikt voor het maken van drukwerk. Je kunt er ook kunststoffen, glas, metaal en techniek mee bedrukken. Daarnaast wordt zeefdruk gebruikt om zonnecellen en printplaten te maken. In plaats van inkt wordt er dan soldeerpasta gebruikt. Ook is het mogelijk om fotografische afbeeldingen te drukken door het gaas in te smeren met lichtgevoelige pasta. Wil je meer weten over deze drukmethode? Bezoek de Wikipedia-pagina over zeefdruk.