Folie PP

Een materiaal dat tegenwoordig ook voor stickers wordt gebruikt is folie PP. PP staat voor polypropeen. Voorheen werd dit ook wel polypropyleen genoemd. Dit materiaal lijkt op vinyl. Zo is het bijvoorbeeld ook uv- en weerbestendig. Folie PP is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Wit en transparant komt het meest voor. In tegenstelling tot vinyl bevat het geen pvc. Daardoor is dit materiaal beter te recyclen dan vinyl. Polypropeen wordt overigens niet alleen voor stickers gebruikt, maar ook voor spullen zoals jerrycans, tapijten en plastic meubels.

folie PP

Verschillende soorten PP

Je hebt zelfklevend polypropyleen, zoals YUPO Tako en YUPO Jelly. Deze materialen plakken aan de ondergrond met kleine zuignapjes in plaats van lijm. Meer informatie over deze materialen vind je op de pagina YUPO Tako en YUPO Jelly. Je hebt ook folie PP dat met lijm aan de ondergrond plakt. Daarbij heb je de keus uit meerdere lijmsoorten.

Lijmsoorten folie PP

Folie PP is verkrijgbaar met verschillende soorten lijm. Net als dat je gewoon vinyl met een krachtigere lijmlaag kunt krijgen, high tack vinyl genoemd, heb je bij folie PP ook een krachtigere lijmlaag. Je hebt daarbij nog de keus tussen sterke en extra sterke lijm. Beide soorten zijn op rubberbasis. Extra sterke lijm heeft meer lijm per oppervlakte. Daardoor hecht het bijvoorbeeld ook op autobanden en niet gladde oppervlaktes. Net als bij high tack vinyl plakken stickers met de sterke en extra sterke lijm ook op ondergronden die PE (polyetheen) en PP (polypropeen) bevatten.

Makkelijk te verwijderen

De standaard lijmlaag die voor folie PP wordt gebruikt is vergelijkbaar met de lijm van voor gewoon vinyl. Daarnaast heb je bij folie PP ook nog de keus uit makkelijk verwijderbare lijm. Deze wordt niet permanent klevend. Daardoor kun je stickers met deze lijm makkelijk verwijderen, zonder dat je last hebt van lijmresten. Stickers met deze lijm zijn overigens niet vaker te gebruiken. Hetgeen met lijmvrije stickers wel weer kan. Daarover vind je meer informatie op de pagina Lijmvrije stickers.