Vernis

Vernis is een beschermende laag die aangebracht kan worden op drukwerk. Dit is echter geen lak maar een soort inkt. Deze inkt bevat in tegenstelling tot andere drukinkten geen pigment. Je hebt verschillende soorten: glans, mat en silk. Silk wordt met name gebruikt vanwege zijn beschermende functie, omdat het niet veel effect heeft op de uitstraling van je drukwerk. Glans en mat geven wel een andere straling aan je drukwerk. Net als glans en mat laminaat.

Vernis

Spotvernis zorgt voor contrast

Vernis kun je, net als uv-lak, ook alleen op bepaalde plaatsen aanbrengen. Dit heet spotvernis. Door alleen bepaalde delen te vernissen krijg je contrast. Dit kan soms mooi zijn. Overigens zijn er ook andere methodes om bepaalde delen van je drukwerk er uit te laten springen. Zoals bijvoorbeeld hybride printen, foliedruk preegdruk en thermodruk. Deze technieken worden besproken op de pagina Druktechnieken combineren.

Verschillende soorten

Je hebt twee soorten vernis: de gewone vorm en uv-vernis. UV-vernis is harder en beter bestand tegen krassen en vocht. Hoewel de naam het wellicht zou doen vermoeden helpt dit niet tegen het verkleuren van je drukwerk. Deze vernissoort heet zo omdat het gedroogd wordt met uv-licht, net als uv-lak. Door te drogen met uv-licht is je drukwerk eerder droog. Dit is vooral handig als je je stickers met spoed nodig hebt.

Wel of geen vernis gebruiken?

Bij stickers wordt vernis meestal gebruikt om deze een dezelfde glans te geven. Het komt namelijk voor dat drukinkt een andere glansgraad heeft dan de ondergrond. Met vernis hef je dat verschil op. Daarnaast beschermt het ook de inkt. Echter, zoals hierboven al genoemd, beschermt het niet tegen verkleuren. Zoek je een afwerklaag die dat wel doet dan kun je beter laminaat of dispersielak nemen. Overigens hangt het ook van de drukmethode af wat de mogelijkheden zijn. Welke methode gebruikt wordt hangt weer af van de oplage die je bestelt. Grote oplages worden vaak met offset gedrukt en kleine oplages met digitaal printen. Dat komt omdat de opstartkosten voor digitaal printen lager zijn dan bij offset.