Vinylstickers

Vinylstickers zijn een van de meest voorkomende stickers. Naast papier en folie PP wordt vinyl voor veel stickersoorten gebruikt. Je hebt de standaard stickers in allerlei vormen, zoals rond, vierkant en vrije vorm. Daarnaast heb je nog allerlei speciale soorten zoals barcodestickers en magneetstickers. Vinylstickers zijn bestand tegen water. Daarom kun je ze ook buitenshuis gebruiken. Papieren stickers zijn niet waterbestendig. Vandaar dat je die alleen binnenshuis kunt gebruiken.

 

Vinylstickers

Kleuren vinylstickers

Vinylstickers kunnen in allerlei kleuren geleverd worden. Wit en transparant vinyl worden het meest gebruikt, omdat je daar alle kleuren op kunt printen. Daarna komen kleuren als zilver en goud. Deze worden onder andere gebruikt voor doming stickers. Zilver en goud is lastig na te maken bij het drukken. Vandaar dat het dan handig is om op een zilveren of gouden ondergrond te drukken. Andere kleuren vinyl worden alleen voor plakletters gebruikt. Bij plakletters wordt er niet op het vinyl gedrukt, maar wordt de tekst, cijfers en/of symbolen rechtstreeks uit het vinyl gesneden.

Eigenschappen van vinyl

Vinyl bevat normaal gesproken pvc. Je hebt ook pvc-vrij vinyl. Dat wordt voor milieuvriendelijke stickers gebruikt. Daarnaast heb je ook nog folie PP. Dit materiaal lijkt op vinyl, maar is een folie gemaakt van polypropeen. Dit materiaal bevat ook geen pvc. Vinylstickers kunnen afgewerkt worden met een extra beschermlaag. Meestal is dat laminaat. UV-lak en doming zijn echter ook mogelijk. Je kunt meestal niet zelf kiezen of je laminaat of uv-lak op je stickers wil. Welke afwerking mogelijk is, hangt af van de drukmethode. Welke techniek gebruikt wordt, hangt onder andere af van het soort sticker dat je bestelt en de hoeveelheid. Doming kun je wel zelf bepalen.

Waarom een afwerking?

Je kunt om meerdere redenen een afwerking toevoegen. Door een afwerking krijgt een sticker een wat exclusiever uiterlijk. Een andere reden is dat de sticker dan beter bestand is tegen allerlei invloeden van buitenaf. Vandaar dat machinestickers standaard een laminaat krijgen. Vloerstickers krijgen een laminaat, omdat dat veiliger is. Vloerlaminaat bevat namelijk een antisliplaag.