Offset

Een van de meest gebruikte druktechnieken is offset. Offset is een vorm van vlakdruk. Deze techniek is in de achttiende eeuw ontstaan. Bij vlakdruk is, zoals de naam al aangeeft, alles vlak. Je hebt dus geen hoge of diepe delen zoals bij hoogdruk en diepdruk. Vlakdruk werkt volgens de techniek dat water en vet elkaar afstoten. Het beeld wordt met vet op het materiaal aangebracht. Daarna wordt de drukvorm vochtig gemaakt. Vervolgens wordt er vette inkt op aangebracht. Doordat de vette inkt alleen hecht aan het materiaal op de plaatsen waar vet is aangebracht ontstaat het beeld. Op de delen die vochtig zijn wordt de inkt juist afgestoten.

offset

Oorsprong in steendruk

Van oorsprong werden er vlakke stenen gebruikt. Vandaar dat vlakdruk ook wel steendruk wordt genoemd. Een andere benaming voor deze techniek is lithografie. Die term komt van het woord lithos hetgeen steen betekent in het Grieks. Vlakdruk heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt. Eerst werden de stenen vervangen door zinken platen. Die platen werden later weer vervangen door aluminiumplaten. De ouderwetse techniek met stenen bestaat nog wel. Alleen wordt die niet voor commerciƫle doeleinden gebruikt. Je ziet deze methode nog wel bij kunstenaars en in musea.

Nieuwe ontwikkelingen

Bij offset werd eerder door een film te belichten met ultraviolet licht het beeld op de plaat aangebracht. Tegenwoordig is dat niet meer nodig en kan het beeld ook rechtstreeks vanaf de computer worden gestuurd. Daardoor is de kwaliteit beter en scheelt het tijd en geld. Bij offset wordt gewerkt met de vier kleuren CMYK. Eerder had elke kleur nog zijn eigen drukgang, omdat de inkt moest drogen voordat het van de ene naar de andere kleur ging. Tegenwoordig kan dat in een drukgang, omdat de inkt veel sneller droog is.

Alleen interessant bij hoge oplages

Offset kan alleen uit als je hoge oplages drukt. Voor stickers wordt deze techniek dan alleen gebruikt als je grote hoeveelheden besteld. Voor kleinere hoeveelheden zijn andere technieken goedkoper. Je stickerleverancier zal kijken welke methode voor jou het goedkoopste is. Andere producten die veel met offset gedrukt worden zijn kranten, tijdschriften en reclamefolders. Het is ook mogelijk om offset met digitaal drukken te combineren. Meer informatie vind je op de pagina Druktechnieken combineren.

Offset: verschillende soorten

Binnen offset heb je ook nog verschillende vormen: vellendruk en rotatiedruk. Vellendruk houdt in dat het materiaal vel voor vel door de drukpers heengaat. Bij deze methode kan er alleen bijgevuld worden als de drukpers stilstaat. Ook wordt de voor- en achterkant meestal afzonderlijk bedrukt. Rotatiedruk houdt in dat het materiaal op een rol zit. Bijvullen kan terwijl de pers draait. Ook kunnen de voor- en achterkant tegelijk bedrukt worden. Bij rotatiedruk kan het vouwen, snijden en hechten ook in dezelfde drukgang gebeuren. Wil je meer weten over de verschillen tussen vellendruk en rotatiedruk? Bezoek dan de website van Match2print.nl.