Slitten

Stickers kun je afwerken met slitten. Een slit is een sneetje dat of in het te bedrukken materiaal wordt aangebracht of in de backing van het materiaal zit of aangebracht wordt. Een voordeel van een slit is dat je de sticker makkelijker van de backing kunt halen. Je hebt verschillende soorten:

  • breekslit;
  • frontslit;
  • rugslit.

Een breekslit zit standaard in het materiaal verwerkt. Deze wordt in de fabriek al aan het materiaal toegevoegd. De afstand tussen de slitten is altijd hetzelfde, om de vier à vijf centimeter. Daardoor kan het zijn dat niet alle stickers een breekslit krijgen. Ook zit de slit niet altijd op dezelfde plek. Dit hangt af van de maat van je stickers. De meeste materialen hebben geen slit. Standaard vinyl heeft wel een breekslit.

slitten

Frontslit en rugslit

Als het materiaal geen slit heeft, is het soms mogelijk om een slit toe te voegen. Wil je de slit aan de achterkant? Dan heet het een een rugslit. Wil je de slit aan de voorkant? Dan heet het een frontslit. Het is niet altijd mogelijk om een rugslit toe te voegen. Niet alle machines waarmee stickers worden gedrukt beschikken over die mogelijkheid. Een frontslit is in veel gevallen wel mogelijk. Al zal je dat dan wel duidelijk moeten aangeven bij het bestellen van je stickers. Rug- en frontslitten zitten wel altijd op dezelfde plek.

Slitten toevoegen

Het toevoegen van een rug- of frontslit is meestal duurder, omdat er een extra handeling moet plaatsvinden. Wil je per se een slit? Informeer dan bij je leverancier naar de mogelijkheden. Soms is het trouwens niet nodig om een slit toe te voegen. Zo worden kleine stickers vaak op vel geleverd. Deze kun je daardoor al  makkelijker van de backing afhalen. Ook bij stickers op rol zijn slitten niet nodig, omdat ook deze stickers makkelijk van de backing af te halen zijn. De stickers zijn namelijk altijd iets kleiner dan de rol zelf. Als het niet mogelijk is om een slit toe te voegen, zou je er dus ook voor kunnen kiezen om je stickers op een rol te laten leveren.