High tack vinyl

High tack vinyl lijkt op gewoon wit vinyl. Het verschil met gewoon vinyl is dat dit materiaal een krachtigere lijmlaag heeft. Dit materiaal wordt ook wel Hi-Tack vinyl genoemd. Door de krachtigere lijmsoort hechten stickers van dit materiaal ook op ondergronden die polytheen (PE) of polypropeen (PP) bevatten. Verder is High Tack vinyl hetzelfde als gewoon wit vinyl.

high tack vinyl

Stickers van high tack vinyl

High tack vinyl wordt voor stickers gebruikt waarbij het belangrijk is dat ze goed blijven zitten. Dit geldt onder andere voor:

  • vloerstickers;
  • barcodestickers;
  • keuringsstickers;
  • machinestickers.

Omdat er over vloerstickers vaak heen gelopen wordt, is het belangrijk dat deze goed blijven zitten. Ook kan het zijn dat de ondergrond waarop deze stickers geplakt worden wat lastiger te beplakken is. In die gevallen kan er voor high tack vinyl gekozen worden. Door de krachtigere lijmlaag blijven stickers van dit materiaal beter zitten dan gewoon vinyl.

Hechting belangrijk bij barcodestickers

Ook bij barcodestickers is een goede hechting belangrijk. Vandaar dat ook voor deze stickersoort vaak voor high tack vinyl wordt gekozen. Barcodestickers worden bijvoorbeeld gebruikt om serienummers of streepjescodes op producten te plakken. Om een streepjescode goed te kunnen scannen, moet de sticker goed leesbaar zijn. Een sticker die beschadigd is, is lastiger te scannen.

Voorkom fraude met keuringsstickers

Keuringsstickers worden gebruikt om aan te geven dat een apparaat of gereedschap is goedgekeurd. Zulke keuringen zijn verplicht. Om fraude met keuringen tegen te gaan is het belangrijk dat de stickers niet makkelijk verwijdert kunnen worden. Keuringsstickers worden daarom vaak gemaakt van high tack vinyl of ultra destructable. Bij ultra destructable gaat het materiaal brokkelen op moment dat je het wil verwijderen. Daardoor is het moeilijk om een sticker van dit materiaal er af te halen. Overigens is fraude niet de enige reden om een van deze materialen te kiezen. Een sticker die op gereedschap is geplakt heeft vaak ook veel te leiden door het gebruik.

Machinestickers van high tack

Stickers worden ook vaak in fabrieken en op de bouw gebruikt. Je hebt daar vaak te maken met vuil, water, alcohol, schoonmaakmiddelen en olie. Niet elke sticker is daartegen bestand. Stoffen als alcohol en olie tasten op den duur de print van een sticker aan. Om dit te voorkomen kun je een sticker afwerken met een extra beschermlaag zoals laminaat. Vandaar dat machinestickers altijd een extra afwerklaag krijgen. Daarnaast worden deze stickers gemaakt van high tack vinyl, waardoor ze beter blijven zitten dan gewone stickers.