Keuringsstickers

Met keuringsstickers geef je aan dat gereedschap, machines, installaties en andere elektrische apparaten gekeurd zijn. Het keuren is verplicht en geldt voor alle apparaten waar een stekker aan zit. Hoe vaak een apparaat gekeurd moet worden is wisselend. Voor het ene apparaat geldt dat die elk jaar gekeurd moet worden. Andere hoeven maar eens in de drie jaar gekeurd te worden. De belangrijkste reden om apparatuur te keuren is veiligheid. In de NEN 3140 staat aangegeven welke spullen gekeurd moeten worden en hoe vaak.

Keuringsstickers

Keuringen uitvoeren

Je kunt de keuringen door gespecialiseerde bedrijven laten uitvoeren of het zelf doen. Als je het zelf wil doen, moet er binnen het bedrijf wel iemand zijn die gecertificeerd is om de keuring uit te voeren. Om te laten zien dat een apparaat gekeurd is, plak je er een keuringssticker op. Op die manier is het voor iedereen duidelijk dat het apparaat is goedgekeurd en wanneer de volgende keuring moet plaatsvinden.

Keuringsstickers laten maken

Je kunt kant-en-klare keuringsstickers kopen. Je kunt ook stickers laten maken. Dat is handig als je bijvoorbeeld ook je bedrijfslogo op de sticker wil hebben. Hetgeen bijvoorbeeld slim is als het om gereedschap gaat dat gebruikt wordt op bouwterreinen waar verschillende bedrijven werken. Door de sticker is dan ook te achterhalen van wie het gereedschap is. Als je keuringsstickers laat maken kun je kiezen uit verschillende materialen:

Stickers van ultra destructable

Ultra destructable is speciaal ontworpen voor keuringsstickers en andere stickers waarbij soms gefraudeerd wordt. Dit materiaal bevat geen weekmakers. Daardoor kun je stickers van dit materiaal niet makkelijk verwijderen. Op moment dat je de sticker wil verwijderen, gaat het namelijk afbrokkelen. Zo kun je dus voorkomen dat er fraude wordt gepleegd met de keuringsdata. Op ultra destructable kan geen afwerklaag zoals laminaat worden aangebracht, omdat dat het afbrokkelen juist te niet doet.