UV-lak

UV-lak wordt ook gebruikt om drukwerk mee af te werken. Net als laminaat geeft het een luxere uitstraling. De lak geeft een glanzend effect. Met de lak kun je je hele drukwerk afwerken of alleen bepaalde delen. Dat laatste wordt spot uv-lak genoemd. Je kunt deze techniek gebruiken om bepaalde delen extra uit te lichten, zoals een tekst of logo. Zo kun je bijvoorbeeld je drukwerk afwerken met een mat laminaat en dan bepaalde delen afwerken met lak. Zo krijg je extra contrast. Naast uv-lak heb je ook vernis. Het verschil tussen deze twee is dat vernis een pigmentloze inkt is en geen lak.

uv-lak

Het gebruik van uv-lak

UV-lak wordt gebruikt bij offset en zeefdruk. Voorheen kon deze afwerklaag alleen aangebracht worden met een zeefdrukpers. Drukwerk dat met offset was gedrukt werd daarna op een zeefdrukpers gelegd, waarmee dan de lak werd aangebracht. Inmiddels heb je ook offsetmachines waarmee je na het drukken meteen lak kunt aanbrengen. Dit scheelt tijd. UV-lak wordt met uv-licht gedroogd. Daardoor is je drukwerk eerder droog.

Stickers en lak

UV-lak kan bij stickers alleen toegepast worden als deze met offset of zeefdruk worden gedrukt. Dat is lang niet altijd het geval. Zeefdruk wordt tegenwoordig niet meer zoveel gebruikt, omdat de opstartkosten erg hoog zijn. Meer informatie over deze druktechniek vind je op de pagina Zeefdruk. Offset wordt nog wel veel gebruikt, ook voor het drukken van stickers. Maar alleen als het om grote oplages gaat. Bij kleine oplages is offset te duur vergeleken met andere technieken, zoals digitaal printen. Kranten en tijdschriften worden vaak in grote oplages gedrukt. Daar wordt offset dan ook nog veel voor gebruikt. Bij stickers komen kleine oplages veel meer voor. Soms laten mensen zelfs maar een exemplaar drukken. In de meeste gevallen kun je niet zelf kiezen welke druktechniek er gebruikt wordt, maar zal je leverancier bekijken welke methode het goedkoopste is.