Lijm

Als je stickers laat maken kun je uit verschillende soorten lijm kiezen, ook wel belijming genoemd. Welke lijmsoort je nodig hebt, hangt af van het gebruik. Ook zijn niet alle soorten bij elke sticker mogelijk. De mogelijkheden waaruit je kunt kiezen zijn:

  • permanente;
  • extra permanente;
  • rubberbelijming;
  • semi-permanente;
  • afneembare;
  • wateroplosbare;
  • composteerbare;
  • diepvriesbelijming;
  • hittebestendige;
  • niet-migrerende;
  • grijze.

lijm

Permanente is de standaard

Permanente lijm wordt het meest gebruikt voor stickers. Deze wordt daarom als de standaard belijming gezien. Als je geen keuze hebt, zal deze soort gebruikt worden. De naam is wel ietwat verwarrend. Stickers met deze lijmsoort kun je namelijk wel verwijderen. Wel zal je in de meeste gevallen last hebben van lijmresten. Ook zal het verwijderen niet altijd makkelijk gaan. Hoe langer de sticker op zijn plek zit, hoe lastiger het is om deze te verwijderen.

Extra permanente en rubberbelijming

Wil je dat je stickers nog beter plakken? Gebruik dan extra permanente of rubberbelijming. Extra permanente is nog krachtiger dan de permanente. Deze soort is ook geschikt voor ondergronden die polytheen (PE) of polypropeen (PP) bevatten. Deze lijm wordt gebruikt voor onder andere high tack vinyl. Rubberbelijming is voor ondergronden die moeilijk te beplakken zijn. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld autobanden. Soms worden andere termen gebruikt voor dezelfde soort. Extra permanente wordt ook wel sterke lijm genoemd en rubberbelijming extra sterke lijm.

Semi-permanente en afneembare

Stickers met semi-permanente en afneembare belijming kun je juist weer makkelijker verwijderen. Houd er wel rekening mee dat deze lijmsoorten op den duur toch permanent klevend worden. Als je op zoek bent naar stickers die je echt gemakkelijk kunt verwijderen, kun je beter een lijmvrije sticker nemen. Je hebt daarbij de keuze uit:

Welke soort je nodig hebt, hangt af van het gebruik. Zo kunnen statische stickers alleen op glas worden geplakt. Lijmvrije stickers kun je ook meerdere keren gebruiken. Dat is bij semi-permanent en afneembaar niet het geval.

Wateroplosbare en composteerbare

Je hebt ook lijmsoorten die volledig afbreken. Dit zijn de wateroplosbare en composteerbare. Wateroplosbare lijm lost volledig op in water. Deze soort kun je combineren met oplosbaar papier. Je krijgt dan een sticker waar niets van overblijft als die in contact komt met water. De composteerbare belijming is biologisch afbreekbaar. Deze soort kun je combineren met biologisch afbreekbare etiketten. Als je dat doet, krijg je een sticker die volledig te recyclen is.

Hittebestendige en diepviesbelijming

Veel lijmsoorten zijn niet geschikt voor extreem koude en warme temperaturen. Al zijn de extra permanente en rubberlijming al wel beter bestand tegen extreme temperaturen dan de standaard lijm. Hittebestendige lijm is geschikt voor hoge temperaturen, zoals een oven. Diepvriesbelijming is juist geschikt voor temperaturen tot min dertig graden. Ook kun je stickers met deze lijmsoort op een vochtige ondergrond plakken. Dat is met andere lijmsoorten niet mogelijk. Die zijn wel bestand tegen extreme temperaturen. Echter, je moet de sticker op een droge ondergrond plakken. Hittebestendige en diepvriesbelijming worden veel in de horeca gebruikt, maar zijn ook geschikt voor andere omstandigheden met extreme temperaturen.

Niet-migrerende lijm en grijze belijming

Niet-migrerende lijm houdt in dat de stoffen die in de lijm zitten niet overgebracht worden op het product. Dit kan soms belangrijk zijn in de voedingsindustrie of medische sector. Grijze belijming houdt in dat de lijm grijs is. Normaal is die transparant. Wil je echter een sticker plakken op een ondergrond die kan doorschijnen? Dan kan het verstandig zijn om grijze lijm te gebruiken. Deze lijmsoort wordt bijvoorbeeld gebruikt als je een sticker laat maken die je over een tekst wil plakken waar een fout in zit. Met transparante lijm kan de oude tekst iets doorschijnen.