Doming

Een afwerklaag die voor stickers gebruikt wordt is doming. Dit is een speciale epoxyharslaag die een bolling geeft aan de stickers. Deze bolling lijkt op een koepel, hetgeen dome betekent in het Engels. Vandaar de naam doming stickers. Omdat de harslaag een 3D-effect heeft, worden deze stickers ook wel 3D-stickers genoemd. De harslaag geeft een chique en robuuste uitstraling. Ook zorgt de afwerklaag er voor dat de stickers krasvast en uv- en weerbestendig zijn. Bovendien biedt de harslaag bescherming tegen agressieve stoffen, zoals alcohol, oliƫn en schoonmaakmiddelen.

Doming

Koning onder de stickers

Door de epoxyharslaag zijn deze stickers geschikt voor veel toepassingen. Ze worden veel gebruikt om een logo ergens op te plakken. Zo zie je ze in de auto-industrie en computerbranche en op relatiegeschenken. Doming stickers zijn wel iets duurder dan gewone vinylstickers. Toch zijn ze het geld zeker waard. Er is geen andere sticker die hetzelfde effect geeft. Vanwege die exclusieve uitstraling worden deze stickers ook wel de koning onder de stickers genoemd.

Doming stickers maken

Als je stickers met doming wil maken, wordt de print eerst op gewoon vinyl gedrukt. Daarna wordt de afwerklaag er over heen aangebracht. Doming stickers kunnen van allerlei kleuren vinyl worden gemaakt. Naast wit en transparant wordt zilver en goud ook veel gebruikt. Ook is het mogelijk om een doming laag aan te brengen op high tack vinyl. Dit heeft een krachtigere lijmlaag, waardoor de stickers nog beter blijven zitten.

Diverse opties

De stickers zijn leverbaar in allerlei vormen en maten. Normale stickers hebben altijd scherpe hoeken. Bij doming stickers zijn de hoeken altijd afgerond, vanwege de harslaag. Het is belangrijk om bij het maken van je ontwerp rekening mee te houden. Wil je de stickers in een vrije vorm, ook wel contourstickers genoemd, dan is het belangrijk dat de minimale radius 2 millimeter is. Dit heeft ook te maken met de epoxyharslaag. De stickers worden op vel geleverd. Daardoor zijn ze makkelijk van de backing af te halen. Dit is makkelijk als je ze gaat opplakken. Het drogen van de epoxyharslaag duurt langer dan van een andere beschermlaag. Vandaar dat het drukken van doming stickers meer tijd kost dan van andere stickersoorten.