Vinyl

Veel stickers worden gemaakt van zelfklevend vinyl. Het voordeel van vinyl ten opzichte van papier is dat het bestand is tegen water. Papier is niet waterbestendig. Daarom kun je vinylstickers wel buiten gebruiken en papieren stickers niet. Vinyl is verkrijgbaar in allerlei kleuren. Meestal wordt wit en transparant gebruikt, omdat je op deze twee ondergronden bijna alle kleuren kunt printen die je wil. Zilver en goud zijn kleuren die lastiger te printen zijn. In dat geval kun je er voor kiezen om zilver of goud vinyl te gebruiken. De overige kleuren worden alleen voor plakletters gebruikt.

vinyl

Wit of transparant vinyl?

Wil je stickers laten maken, dan is een van de keuzes die je moet maken welk materiaal je wil hebben. Heb je voor vinylstickers gekozen? Dan heb je in de meeste gevallen de keus uit wit en transparant. Bij wit vinyl komen de kleuren altijd goed tot zijn recht, ongeacht op wat voor soort ondergrond je de stickers plakt. Bij transparant vinyl moet je er rekening mee houden dat de ondergrond door de sticker heen schijnt. Daardoor kunnen de kleuren er anders uit komen te zien. Ook kan het voorkomen dat een afbeelding en/of tekst slecht leesbaar is. Deze problemen kun je voor een groot deel oplossen door dekwit te gebruiken. Dan wordt er witte inkt onder de kleuren aangebracht. Op de pagina Dekwit vind je hier meer informatie over.

Voordelen transparant

Waarom zou je voor transparant vinyl kiezen als dit voor problemen kan zorgen? Omdat het in bepaalde gevallen mooier is. Stel je wil een sticker op het achterraam van je auto plakken. Of je zoekt een sticker voor in een etalage van een winkel. Dan is een groot wit vlak met daarop een tekst en/of afbeelding niet altijd mooi. Mocht transparant niet mogelijk zijn. Dan zijn contourstickers of plakletters eventueel ook nog een optie. Je hebt ook nog allerlei andere materiaalsoorten, zoals bijvoorbeeld raamfolie en ultra destructable. Meer informatie daarover vind je op de pagina’s over deze onderwerpen.