Digitaal drukken is een verzamelnaam voor twee verschillende druktechnieken. Tegenwoordig is het mogelijk om bij offset te werken met drukplaten die digitaal op de pers worden gemaakt. Meer informatie hierover vind je op de pagina Offset. Ook wordt de term digitaal drukken gebruikt als synoniem voor digitaal printen. Je spreekt over digitaal printen als er professionele printers worden gebruikt. Ook moet de kwaliteit minstens gelijk zijn aan die van offset. Overigens heb je tegenwoordig zelfs professionele printers die een betere kwaliteit leveren dan offset. Alles wat je met een gewone inktjet- of laserprinter print valt niet onder de noemer digitaal printen.
Digitaal drukken: verschillende methodes
Digitaal printen kan op verschillende manieren. Deze zijn onder te verdelen in:
- Océ Copy Press;
- inktjet;
- elektrofotografisch.
Océ Copy Press komt overeen met offset. De toner wordt op een rubberdoek aangebracht. Daarna wordt het met een andere drukrol op het papier overgebracht. Toner is een poeder dat bestaat uit een mengsel van grafiet en polymeer. Professionele inktjetprinters werken in wezen hetzelfde als gewone inktjetprinters. Op het papier wordt vloeibare inkt gesproeid. Wil je meer weten? Bezoek de Wikipedia-pagina inktjetprinters. De werking van elektrografische printers komt grotendeels overeen met die van laserprinters. De toner hecht aan het papier door middel van laserlicht. Tegenwoordig wordt ook wel ledlicht gebruikt. Een verschil tussen gewone laserprinters en elektrografische printers is: het laatste type zijn groter, sneller en betrouwbaarder. Wil je meer weten? Bezoek de Wikipedia-pagina laserprinters.
Pluspunten digitaal drukken
Bij digitaal drukken kun je per pagina andere informatie toevoegen. Het voordeel hiervan is dat je je drukwerk kunt personaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld iemands naam op een tijdschrift drukken of een zelfgekozen foto. Dit is bij gewone offsetdruk niet mogelijk. Wel kun je bij digitaal offset bepaalde blokken tekst of foto’s vervangen. Een ander voordeel van digitaal drukken is dat de opstarttijden een stuk korter zijn dan bij andere druktechnieken. Daardoor is digitaal drukken ideaal voor spoedklussen.
Minpunten digitaal drukken
Digitaal drukken is niet interessant als je grote oplages wil laten drukken. De vaste kosten zijn lager dan bij bijvoorbeeld offset. Maar de variabele kosten liggen weer hoger. Voor grote oplages kun je daarom het beste offset gebruiken. Daar zijn de vaste kosten hoger, maar de variabele kosten lager. Voor kleine oplages is digitaal drukken wel weer interessant. Een ander nadeel van digitaal drukken is dat je niet met Pantone-kleuren kunt werken. Bij andere technieken is dat wel mogelijk. Op de pagina Kleuren vind je meer informatie over drukkleuren.
Verschillende druktechnieken
Per opdracht wordt steeds bekeken welke druktechniek het goedkoopste is. Heb je stickers in een kleine oplage besteld? Dan zal die vaak met digitaal drukken worden gedrukt. Bestel je diezelfde sticker in een grote oplage? Dan kan het zijn dat die met offset gedrukt wordt. Dit is belangrijk om te weten. Er kunnen dan namelijk kleine verschillen tussen je twee bestellingen zitten. Wil je weten welke druktechniek gebruikt wordt? Neem contact op met je stickerleverancier.