Hoogdruk

Hoogdruk is de oudste druktechniek. Een vorm van hoogdruk is boekdruk. Deze techniek werd al in het jaar 1000 gebruikt in Europa om boeken mee te drukken. Dit was een arbeidsintensief proces, omdat elke pagina uit een houten blok werd gesneden. Ook was het niet mogelijk om grote oplages te drukken. Later stapte men over op losse loden letters. Dit had als voordeel dat de letters hergebruikt konden worden. Nog later ging men de letters in lood gieten. Toch stierf deze techniek steeds meer uit door de komst van fotozetmachines en desktop publishing (DTP). Vlakdruk, waar offset een onderdeel van is, heeft boekdruk vervangen. Een techniek die nu in opkomst is is digitaal boekdrukken.

Hoogdruk

Wat is digitaal boekdrukken?

Digitaal boekdrukken houdt in dat de omslag wordt gemaakt met een digitale kleurenprinter en het binnenwerk met hoogproductieve laserprinters. Dit heeft als voordeel dat je tegen een veel voordeliger tarief dan bij vlakdruk een kleine oplage kunt drukken. Voor uitgevers is dit interessant, omdat ze zo kunnen testen of een boek goed in de markt ligt. Ook is het mogelijk om steeds exemplaren bij te drukken. Zo hoeft een boek nooit lang uitverkocht te zijn. Een ander voordeel is dat het nu relatief goedkoop is om een boek in eigen beheer uit te geven. Dit is interessant voor auteurs die geen uitgeverij kunnen vinden.

Wat is hoogdruk?

Hoogdruk is dus een techniek waarbij de bedrukte delen hoger liggen dan de onbedrukte. Bij de drukplaat worden de delen waar geen inkt op moest komen weggesneden. Daarna werden de hoger gelegen stukken beïnkt. Daarna gaat de plaat samen met het papier door een pers. De afbeelding komt in spiegelbeeld op het papier. Voor het drukken worden de kleuren CMYK gebruikt: Cyaan (blauw), Magenta (rood), Yellow (geel) en Key (zwart). Elke kleur moet los van de ander aangebracht worden. Daardoor is een vierkleurendruk duurder dan alleen zwart of zwart met steunkleur. In het begin werd hout gebruikt als drukplaat. Later werd linoleum populair, omdat je daar makkelijker bochten mee kon maken.

Oude technieken verdwijnen

Hoogdruk wordt bijna niet meer toegepast in het bedrijfsleven. Dat heeft meerdere redenen. Zo voldoen de drukpersen niet meer aan de huidige veiligheidsnormen. En is het aanpassen van bestaande machines niet rendabel. Doordat de techniek nog maar weinig gebruikt wordt, zijn er ook steeds minder mensen die overweg kunnen met hoogdrukpersen. Hoogdruk wordt nu vooral nog gebruikt door liefhebbers van oude technieken. Er is een uitzondering: flexodruk.

Wat is flexodruk?

Bij flexodruk (andere benaming flexografie) wordt een rubberen drukplaat gebruikt. Deze wordt om een drukcilinder bevestigd. Daarna worden de hoge delen beïnkt. Het voordeel van flexodruk is dat je meerdere kleuren meteen achter elkaar aan kunt drukken. Dat komt omdat er sneldrogende inkten op waterbasis worden gebruikt. Je kunt verschillende materialen bedrukken: hout, karton, plastic en papier. Deze techniek wordt nog gebruikt voor het bedrukken van verpakkingen, golfkarton en etiketten.

Kartondruk en stempels

Kartondruk werkt vergelijkbaar als flexodruk. Alleen wordt in plaats van een rubberen drukplaat karton gebruikt. Deze techniek is echter niet geschikt voor grote oplages, omdat het karton op den duur verzadigd raakt door de inkt. Kartondruk is vooral bij kunstenaars populair. Stempels werken ook volgens het principe van hoogdruk. Deze worden nog wel gebruikt in het bedrijfsleven. Daarbij moet je denken aan onder andere adresstempels. Ook bij hobbyisten zijn stempels geliefd. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om kaarten en uitnodigingen te maken.